انکودر چیست؟
انکودر یک نوع سنسور میباشد، انواع انکودر با توجه به عملکردشان به این صورت است :
1- در صورتی که حرکت انکودر سنس به صورت دورانی باشد، به آن انکودر زاویه یا دوار گفته میشود.
2- اگر حرکت انکودر سنس از نوع خطی باشد، به آن انکودر خطی گفته میشود.
یکی از دلیلهای مهم که باعث شده در صنایع گوناگون از انکودرها استفاده شود، گرفتن فیدبک از محیط است که با به کارگیری آن، امکان ایجاد سیستم حلقه بسته فراهم میشود.
اگر بخواهیم انکودر را به زبان فارسی ترجمه کنیم، رمز گذار انتخاب مناسبی میباشد، زیرا انکودر قابلیت رمزگذاری حرکت را داراست و میتواند آن را به کدهای دیجیتال تبدیل کند.
سپس اگر انکودر را به یک دستگاه رمزخوان مانند PLC متصل کنیم، حرکتی که ثبت شده است، قابلیت خواندن پیدا میکند.
#سنسور انکودر آتونیکس #سنسور آتونیکس
انواع انکودر:
همانطور که اشاره کردیم انکودرها را میتوان بر اساس کارکردی که دارند، به دو نوع تقسیم کرد :
1-انکودر دوار
2- انکودر خطی
انواع انکودر دوار
1-انکودر مطلق
2- انکودر افزایشی
در صورتی که بخواهیم حرکتهای خطی را اندازهگیری نماییم، میتوانیم از انکودر خطی استفاده کنیم.
انواع انکودر خطی
1- انکودر خطی
2-انکودر خط کش اهمی
3- انکودر خط کش مغناطیسی
#نمایندگی آتونیکس #فروش آتونیکس
انکودر افزایشی(incremental):
نور در عملکرد این نوع از انکودر تاثیر بسزایی دارد. یک صفحهی دوار که متشکل از سوراخ میباشد، درون انکودر افزایشی قرار گرفته است. با حرکت کردن صفحه، عبور سوراخها از کنار نور اتفاق میافتد و به این طریق، نور می تواند از سوراخها عبور کند و با سنسور نور برخورد داشته باشد.
نتیجهی این عمل، این است که انکودر قابلیت تشخیص حرکت را پیدا میکند.
یکی از مشکلاتی که انکودر افزایشی با آن روبه رو است، این میباشد که فقط قابلیت مشخص کردن مقدار تغییرات حرکت را دارد و نمیتواند موقعیت را تعیین نماید. هر چه سوراخهای انکودر افزایشی بیشتر باشد، دقت هم به همان میزان افزایش پیدا میکند.
انکودر مطلق(absoluto):
در انکودر مطلق، علاوه بر اینکه حرکت صورت میگیرد، تعیین موقعیت نیز وجود دارد.
یک صفحهی دوار که متشکل از چندین شبکه است، درون انکودر مطلق قرار گرفته است. هر کدام از این شبکهها، چندین قطاع را در بر میگیرند و هر کدام از این قطاعهای شبکهها یک بیت نامیده میشود. هر کدام از شبکهها دارای یک الگوی رنگی خاص میباشند. عاملی که مشخص میکند موقعیت فعلی در چه زاویهای قرار گرفته است، این است که شاخص بر روی چه رنگی قرار دارد.
در صورتی که بخواهیم دقت انکودر مطلق و افزایشی را با یکدیگر مورد مقایسه قرار دهیم، باید گفت: انکودر مطلق از دقت بالاتری برخوردار میباشد.
در انکودر افزایشی علاوه بر اینکه لبه صفحه، دارای سوراخ میباشد، میانهی صفحه هم دارای یک تک سوراخ است. این تک سوراخ میتواند در تعیین زاویه صفر و نقطه شروع حرکت نقش داشته باشد.
#سنسور انکودر اتونیکس
انکودر خطی:
انکودر خطی، به نامهای خط کش پالسی و یا خط کش دیجیتالی نیز شناخته میشود و شباهت بسیار زیادی به انکودر افزایشی دارد. تنها تفاوتی که بین انکودر خطی و افزایشی وجود دارد، صفحات آنها میباشد زیرا صفحهی به کار رفته در انکودر افزایشی، گرد است اما صفحهی انکودر خطی، یک خط مستقیم میباشد.
فاصلهای که سوراخها از یکدیگر دارند، میتواند در میزان دقت تاثیر بگذارد.
خط کش اهمی:
خط کش اهمی این قابلیت را دارد که با استفاده از اندازه گیری تغییرات مقدار مقاومت، مقدار حرکت را مورد اندازه گیری قرار دهد. در صورتی که در سیم متغیر، جابجایی صورت گیرد و به سمت جلو یا عقب حرکت کند، تغییراتی در مقاومت سیم به وجود میآید و امکان اندازه گیری طول حرکت فراهم میشود.
#تایمر صنعتی #پنل متر
خط کش مغناطیسی:
خط کش مغناطیسی یک میله میباشد که از چندین قطعه تشکیل شده است و هر کدام از این قطعهها، قطب N یا S آهنربا میباشند. یک میلهی مغناطیسی دیگر رو به روی این میله قرار گرفته است. هنگامی که میلهی دوم بر روی میلهی اول حرکت نماید، با قرار گرفتن قطبهای همنام روبه روی یکدیگر، دفع میلهها اتفاق میافتد و در صورتی که قطبهای غیرهمنام رو به روی یکدیگر قرار بگیرند با جذب میلهها رو به رو میشویم. اینکه چه میزان دفع و جذب اتفاق افتاده باشد در اندازهگیری مقدار حرکت میتواند نقش داشته باشد.